U wilt starten als ondernemer, sneller doorgroeien of uw markt verbreden? Dat kan door een concurrent of een ander bedrijf te kopen. In welke markt(en) moet de beoogde onderneming actief zijn, welke structuur en dynamiek kent de sector, wat is de gewenste omvang, welke cultuur past goed? Wij helpen u bij de juiste keuzes maken en gaan aan de hand daarvan de benaderingsstrategie bepalen. Ook kunnen wij actief het gewenste profiel binnen een groot (inter)nationaal netwerk met ondernemers pitchen.

Waarom zou ik een bedrijf kopen?

De beslissing om een bedrijf te kopen kan vele redenen hebben. In de meeste gevallen heeft het te maken met groei. Zo kunt u een bedrijf kopen om uit te breiden naar een andere regio of naar het buitenland. Ook kan het zijn dat een ander bedrijf kennis en kunde in huis heeft die uw bedrijf nog niet bezit. Een andere reden kan zijn dat u meer schaalgrootte wilt bereiken door een bedrijf te kopen dat lijkt op uw bedrijf. Als u een bedrijf koopt profiteert u bovendien van het voordeel van een draaiend bedrijf. U hoeft niet iets van begin af aan op te bouwen; het bedrijf heeft al personeel in huis, een volwaardig klantenbestand en u weet precies wat voor omzet en winst ze draaien.

Bekijk onze deals om een goed beeld te krijgen op onze gerealiseerde overnames in België. Zo leest u wie u al voorging en krijgt u ongetwijfeld meer inspiratie voor de aankoop of overname van een bedrijf!

Onze experts staan u graag te woord

Hoe werkt het aankoopproces?

U wil een bedrijf kopen, maar weet niet hoe u eraan moet beginnen? Hoewel er verschillende manieren zijn om een bestaand bedrijf in België te kopen, is het aankoopproces vrijwel hetzelfde voor elke aankoop.

Een bedrijf kopen doet u volgens deze stappen van het aankoopproces:

Wij willen weten wie u bent en waarom u een bedrijf wil kopen. En u wil ook weten met wie u in zee gaat. Voor elk aankoopproces brengen we de beste consultants, juristen en experts samen in een dealteam.
Wanneer is een bedrijf interessant voor u om te kopen? We stellen samen een concreet profiel op, zodat we gericht kunnen zoeken naar de meest geschikte bedrijven om te kopen.
Aan de hand van uw zoekprofiel stellen we longlists op met potentiële bedrijven. Hierna maken we samen een shortlist: een selectie van de meest interessante partijen.
Ons dealteam benadert de bedrijven uit de shortlist en peilt hun bereidheid om te verkopen of om hierover aan tafel te zitten. Dit doen we voor bedrijven die te koop staan aangeboden en bedrijven waarbij dit niet het geval is.
Het dealteam analyseert het bedrijf en geeft een indicatie van de bedrijfswaarde ervan.
De juristen gaan aan de slag met de intentieverklaring met daarin de belangrijkste overnamevoorwaarden om het bedrijf te kopen. In 95 procent van de gevallen leidt de ondertekening van deze intentieverklaring tot een transactie tussen beide partijen.
Een bedrijf kopen vereist ook dat de betrokken partij op de hoogte wordt gesteld. We lichten de betrokken onderdelen van de over te nemen organisatie in, zoals het personeel en de ondernemingsraad.
We doen een due diligence-onderzoek om alle informatie juridisch grondig te controleren. Zo komt u niet voor verrassingen te staan na de aankoop van een bedrijf.
Bij deze stap bespreken we uw financieringsbehoefte en vragen we offertes aan bij mogelijke geldschieters.
Zonder twijfel de mooiste stap van het aankoopproces. Een bedrijf kopen doet u niet zonder de deal af te ronden en samen met ons de champagne te ontkurken!

Wanneer kan ik het best een bedrijf kopen?

Het juiste moment om een bedrijf te kopen wordt bepaald door uw eigen situatie en die van het bedrijf dat u wil kopen. De belangrijkste voorwaarde voor u is in ieder geval of u voldoende financiële middelen heeft om een overname te realiseren.

Als de middelen er zijn, kan u specifieker kijken naar de redenen om een bedrijf te kopen en van daaruit het juiste tijdstip bepalen. Dat tijdstip verschilt per situatie. Misschien wil u groeien door een bedrijf met meer kennis en expertise over te kopen, of wil u eerder op de internationale markt inspelen door een overname van een buitenlandse partij.

Plan daarom gerust een afspraak in met een van onze adviseurs.

Welke strategie past het best bij mij?

Een bedrijf kopen doet u om verschillende redenen, die op zich dan weer de meest uitgelezen strategie bepalen. Dit zijn de meest voorkomende strategieën:

Buy-and-build

Een gegeerde groeistrategie is de overname van soortgelijke bedrijven of bedrijven in dezelfde sector. Zo vergroot u uw marktaandeel en kan u de markt beter bedienen. Het kopen van een bedrijf biedt u bovendien synergievoordelen, zoals bij een bedrijf dat zich elders in de productieketen bevindt of dat kennis en expertise bezit die u nog niet heeft.

Strategische overname

Een bedrijf kopen uit strategische overwegingen is om verschillende redenen interessant. Het kan bijvoorbeeld leiden tot snelle uitbreiding van de activiteiten. Een verticaal geïntegreerd bedrijf verkent ook sneller nieuwe markten of productlijnen. Dit geeft het een voorsprong ten opzichte van de concurrentie. Strategische kopers zijn dikwijls beter in staat om vrij snel diverse voordelen te realiseren, ten opzichte van financiële kopers.

Management Buy-In (MBI)

Een bedrijf kopen als manager of managementteam en daar het bewind voeren: dat is de Management Buy-In. U ziet kansen in het over te nemen bedrijf en gaat graag een nieuwe uitdaging aan.

Management Buy-Out (MBO)

Een Management Buy-Out is een overname waarbij uw bedrijf – of een onderdeel ervan – wordt verkocht aan het managementteam.

Wat zijn mijn opties om een bedrijf te kopen?

Als u met ons een aankoopproces start, dan zoeken wij voor u naar de meest geschikte kandidaten. Hiervoor benaderen wij actief interessante bedrijven, zelfs wanneer deze nog niet aangaven te willen verkopen.

Verder vindt u bij ons ook een uitgebreid aanbod aan bedrijven die actief zoeken naar een geschikte koper.