Diversiteit in de M&A-sector

“Onze perceptie en interactie is anders, we merken bepaalde nuances sneller op”


Hoe voelt om als vrouw mee te draaien in de overwegend door mannen gedomineerde wereld van M&A en finance? Filip Mariën, Managing Partner Marktlink België, heeft meerdere vrouwelijke teamleden, waaronder Sanne Van Wunsel en Saskia Speleers. In een openhartig gesprek geven de ambitieuze consultants hun kijk op thema’s als inclusie en gendergelijkheid.

Waar komt jullie interesse in de M&A sector vandaan? Welke voordelen zien jullie die andere vrouwen (nog) niet zien?

Saskia: “Eigenlijk is de M&A en de finance sector perfect voor ambitieuze high-performers. De ambitie leeft hier echt: iedereen zet een tandje bij om het doel te bereiken. Je komt met alle sectoren in contact: zo wordt je kennis in een korte tijd enorm aangevuld. Bovendien telt in onze sector niet enkel het financieel-analytische karakter maar evengoed het commerciële, menselijke en psychologische aspect. En daar zijn vrouwen net zo goed in.”

Sanne: “De gedrevenheid en de ondernemendheid: dat maakt M&A zo mooi voor mij. Wat je doet heeft impact, want je speelt echt een sleutelrol tijdens een kantelpunt in het leven van een ondernemer. Bovendien is het werken in de M&A uiterst gevarieerd. Noem het gerust een kameleon job: van het financiële tot het commerciële luik en van begeleiden en onderhandelen tot afhandelen. En er zijn uitdagingen genoeg, want je leert constant bij van je collega’s en je klanten.”

Hoe kijken jullie naar diversiteit in het algemeen?

Op deze vraag antwoorden beide vrouwen unaniem: “Het is uiterst belangrijk, maar het mag geen must worden. Iemand moet in de eerste plaats worden aangenomen omwille van zijn of haar talenten en capaciteiten, niét om zomaar de balans te verbeteren. Puur op diversiteit selecteren kan dan wel de balans ten goede komen, maar zorgt dat de betrokkenen op de achtergrond worden geschoven. Men moet op een natuurlijke manier beoordelen: op kennis en kunde, zonder bepaalde geslachten te benadelen. Enkel zo smeed je een veelzijdig team met de beste kwaliteiten.”

Hoe kan diversiteit bevorderd worden in de M&A en financiële sector?

Sanne: “We moeten meer bewustwording creëren. De juiste kansen geven aan vrouwen zodat het management de voordelen met eigen ogen ziet. Je kan moeilijk met harde maatregelen op de proppen komen. Als een bedrijfsleider of hr-medewerker niet open-minded is uit zichzelf, dan zullen vrouwelijke werkneemsters bij dat bedrijf in de marge verdwijnen en geen kansen krijgen. Als het management en hr met quota werkt en stereotiep denkt, dan zal diversiteit altijd een issue blijven. Zet daar de juiste mensen met een open mindset neer en de diversiteit rolt vanzelf binnen.”

Uiteraard blijven er hardnekkige mensen in onze maatschappij die vrouwen niet gelijkstellen aan mannen. Hoe zouden we hen kunnen overtuigen?

Saskia: “Door hen alvast dit artikel te laten lezen (lacht). Vrouwen hebben eens zoveel te bewijzen, dus iedere vrouw in de financiële sector is dubbel zo gemotiveerd en haalt het onderste uit de kan. Wil je als sceptische ondernemer iemand die met overtuiging een tandje bij zet? Werf dan beslist een vrouwelijke werkkracht aan.”

Sanne: “Vrouwen bewijzen het ongelijk van deze sceptici door hun werk voor zich te laten spreken. De monden zullen dan wel openvallen. En wees gerust: onderschat ons vooral ook niet op technisch vlak. Dankzij onze andere analytische insteek komen we met verbazend goede oplossingen op de proppen! De Belgische sector ziet al een meerwaarde in het Marktlink-team. De rest van de bedrijven mogen dus volgen.”

Diversiteit in de EU: Belgische leidt de dans*

  • 71% van de Belgische bedrijven hecht veel waarde aan gelijkheid, inclusie en diversiteit op de werkvloer.
  • Bijna vier op de tien bedrijven geeft aan dat ze (nog) geen concrete diversiteitsstrategie hebben.
  • Ongeveer 92% van de Belgische respondenten zou gemotiveerder zijn als hun werkgever gelijke carrièrekansen actief zou bevorderen.
  • 93% van de Belgen gelooft dat iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, gezinssituatie of seksuele voorkeur, aan de top van een bedrijf kan staan.
  • Een divers team werkt alleen als iedereen op de werkvloer ruimdenkend is, meent driekwart van de Belgen.
  • Conclusie: Werknemers in België vinden diversiteit en inclusie op het werk belangrijker dan werknemers in andere Europese landen.

*Alle vermelde cijfers zijn het resultaat van een recent onderzoek in opdracht van Workday, bij meer dan 100 Belgische hr-professionals en bedrijfsleiders.

Dit ondernemersverhaal is gepubliceerd in Marktlink Magazine.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.