Marktlink Fusies & Overnames

Nederlandse EXIT Toys verkoopt meerderheidsbelang aan Duitse speelgoedfabrikant

Home > Deals > Nederlandse EXIT Toys verkoopt meerderheidsbelang aan Duitse speelgoedfabrikant

De Duitse speelgoedfabrikant Simba Dickie Group (van o.a. de merken Smoby, Märklin, Steffi en Simba) neemt een meerderheidsbelang in EXIT Toys, een Nederlandse ontwikkelaar van buitenspeelgoed en aanverwante producten. De bedrijven vertegenwoordigen een gezamenlijke omzet van ruim 730 miljoen euro. De samenwerking kadert in de groeistrategie van beide organisaties, die hun internationale aanwezigheid in de wereld van buitenspeelgoed verder willen vergroten. Overnamebemiddelaar Marktlink begeleidde de operatie, waarover verder geen financiële details werden bekendgemaakt. 

Leopold van Os, Marcel Dijk en Stijn Driever richtten EXIT Toys (Dutch Toys Group B.V.) op in 2011. Minder dan tien jaar later geldt de buitenspeelgoedontwikkelaar en -distributeur als een internationale speler. Van de ruim 30 miljoen euro omzet, wordt 75% internationaal gerealiseerd door verkopen via (grote) Europese retailers en e-tailers zoals Hornbach, Spiel-Preis.de, OBI Baumarkt en Wehkamp. EXIT Toys telt 35 medewerkers en maakt al vijf jaar op rij deel uit van de FD Gazellen.

“In 2011 gingen we van start met de ontwikkeling en verkoop van diverse voetbaldoelen,” vertelt Marcel Dijk (EXIT Toys). “De voorbije jaren breidden we het productaanbod uit met onder meer trampolines, speelhuisjes en zwembaden. We stellen vast dat de vraag naar hoogwaardig buitenspeelgoed al enkele jaren stijgt. Vooral producten die tegelijk functioneel, kwalitatief én esthetisch hoogwaardig zijn doen het goed. Precies in dit segment geniet EXIT Toys een uitstekende reputatie in de markt.”

Focus op online en omnichannel
De verkoop van grotere producten volgt de globale markttendens: de online- en omnichannel-aanpak wint steeds meer aan belang ten opzichte van de fysieke winkel. “EXIT Toys voelde dit van bij de oprichting perfect aan,” vertelt Ferry Nahon (Marktlink). “Aan de hand van een state-of-the-art dropshipmentmodel levert de onderneming bestellingen bij de retailers en e-tailers rechtstreeks aan de eindgebruiker. Hiermee onderscheidt ze zich en zorgt ze voor schaalbaarheid. Voor de volgende groeifase deden de aandeelhouders van EXIT Toys een beroep op Marktlink om een ervaren partner te zoeken. Van de vele geïnteresseerde strategische partijen en investeerders uit binnen- en buitenland, viel de keuze uiteindelijk op Simba Dickie Group als optimale partner voor de toekomst.’’

“EXIT Toys en Simba Dickie Group zitten op dezelfde lijn inzake strategie en bedrijfscultuur,” merkt Leopold Van Os (EXIT Toys) op. “Dankzij de participatie van Simba Dickie Group versterken we elkaars kennis en netwerk. Zo kunnen we allebei sneller internationaal groeien. Ondertussen blijven wij het merk EXIT Toys verder uitbouwen.’’

In 2019 was Simba Dickie Group goed voor een omzet van 702,3 miljoen euro. Het familiebedrijf behoort tot de Europese top 5 van speelgoedfabrikanten, stelt meer dan 3.000 mensen tewerk en commercialiseert een assortiment speelgoed met ruim 4.000 artikelen en 20 merken, waaronder Smoby, Steffi, Majorette en Eichhorn. De groep breidde zijn product- en merkenaanbod de voorbije jaren uit via overnames. Florian Sieber (Co-CEO Simba Dickie Group): “Leopold, Marcel en Stijn vormen een geweldig team. Het klikte al snel met dit vriendelijke en zeer bekwame trio, die EXIT Toys in de afgelopen 9 jaar opbouwden. Vooral hun online-productaanbod oogt overtuigend. We zullen zeker de vruchten plukken van het uitwisselen van onze ervaringen.”

 

Magazine #13

New: Marktlink edition #13

View online