Marktlink Fusies & Overnames

Belgische partner ondersteunt verdere groei nr. 1 toeleverancier voor beauty professionals in de Benelux

Home > Deals > Belgische partner ondersteunt verdere groei nr. 1 toeleverancier voor beauty professionals in de Benelux

Duco Van Keimpema richtte Care Cosmetics op in 1996. Vandaag telt de Nederlandse onderneming een 80-tal medewerkers en beschikt ze over locaties in Barendrecht, Breda en Maaseik. Als grootste toeleverancier voor de schoonheidsspecialisten in de Benelux vertegenwoordigt Care Cosmetics 30 internationale topmerken, waaronder RoC, Guinot en het huismerk Pascaud. De klantenkring bestaat naast ruim 2.500 schoonheidsspecialisten ook uit diverse grote retailbedrijven. Inmiddels bedraagt de jaaromzet circa 20 miljoen euro.

Bijna een kwarteeuw na de oprichting achtte eigenaar Van Keimpema de tijd rijp om een investeringsmaatschappij aan te trekken: “Waar mensen in crisistijden minder uitgeven aan auto’s en vakanties, investeren ze doorgaans meer in persoonlijke verzorging. We stelden recent een uitgesproken toename van de verkoop vast. Indien we versneld bijkomende groei willen realiseren, moeten we enkele strategische keuzes maken.”

Familiale Belgische langetermijninvesteerder

Als investeringsmaatschappij viel de keuze op het Belgische 3d investors, een familiale langetermijninvesteerder die zich richt op bedrijven met internationale ambities. 3d investors heeft als mede-eigenaar onder meer Studio 100, Pauwels Consulting (waaronder Developers.NL en Bruggenbouwers) en Ormit in portefeuille. Nicolas Sneyers (investment director 3d investors): “De globale verwachtingen voor de beauty-markt wijzen in de richting van een aangehouden consolidering, internationalisering en digitalisering. Wij hebben de expertise in huis, Care Cosmetics geniet een gevestigde marktreputatie en de culturele fit is er. Nu moeten we vooral samen de juiste stappen in de juiste volgorde zetten.”

Zelf denkt Van Keimpema aan een verdere verbreding en verdieping van het productassortiment: “Het segment van de mannencosmetica biedt zeker perspectieven en ook sociaal verantwoord ondernemen levert interessante denkpistes op, denk maar aan de creatie van duurzame merken. Het aanbod kan verder uitgebreid worden met meer eigen merken of aanpalende beautyproducten. En we gaan sterk inzetten op de ontwikkeling van de Belgische markt. Over drie jaar willen we ook daar marktleider zijn en ondertussen activiteiten opstarten in Duitsland. We ontvingen overigens reeds de eerste toezeggingen van merken!”

Diverse binnen- en buitenlandse investeringsmaatschappijen bleken zeer geïnteresseerd in het aanbod van Care Cosmetics. Jan Dijkmans (overnameadviseur Marktlink) bevestigt: “Zelfs in coronatijden  bestaat er veel interesse van private equity voor goed gepositioneerde bedrijven met high-end consumentenproducten. Tegelijk kijken de ondernemers verder dan de financiële slagkracht van potentiële investeerders, zij zoeken een ware partner om samen uitdagingen aan te gaan.”

Duco van Keimpema blijft als aandeelhouder een operationele rol spelen bij Care Cosmetics. Hij zal zich vooral bezighouden met strategiebepaling, overnames en internationalisering. “Voor de klantenkring verandert er weinig of niets. Maar met 3d investors aan onze zijde krijgt onze slogan ‘No Limits’ nóg meer betekenis.”

Magazine #13

New: Marktlink edition #13

View online