Marktlink Fusies & Overnames

HPI Group wordt groot in kunststofsector na overname PET Innovators en Geku Plastik

Home > Deals > HPI Group wordt groot in kunststofsector na overname PET Innovators en Geku Plastik

Met zijn HPI Group – voorheen Moulding Industries – voegt kunststofproducent Paul Harkema in korte tijd twee nieuwe schakels toe aan zijn keten van samenwerkende kunststofproductiebedrijven. Begeleid door overnameadviseur Marktlink Fusies & Overnames nam HPI Group zowel PET Innovators als Geku Plastik over, meteen twee vliegen in één klap. Het bedrijf verovert een sterke positie in de petsector én verzekert zich van een goede toegang tot de Duitse markt.

Niet minder dan een logische stap
Harkema is eigenaar en CEO van HPI Group, gevestigd in Woerden. In de voorbije jaren verwierf Harkema al een aantal bedrijven zoals Packpower, CKV Plastics, Metron en Bema Kunststoffen, stuk voor stuk actief in de kunststofverwerkende industrie in de sectoren chemie, automotive, technisch spuitgietwerk, personal care en reiniging. Volgens Harkema is deze stap richting petsector niet minder dan logisch: “PET Innovators en Geku Plastik zijn twee petspecialisten en die kennis halen we nu in huis. Zo maken we ons dienstenaanbod nog breder en verstevigen we het duurzame karakter van de HPI Group. En dat duurzaamheid de toekomst is, is iets wat we allemaal weten. Zowel PET Innovators als Geku Plastik zetten nu al een groot percentage gerecycleerde pet in. Op die manier stomen ze hun klanten klaar voor de Europese wetgeving van 2025. Door de aankoop van Geku Plastik wordt onze groep bovendien nu actief op de Duitse markt.”

PET Innovators is een enorm vernieuwend bedrijf. Als enige fabriek in Europa produceert het volledig geautomatiseerde petflessen voor zelf geperst sinaasappelsap in de supermarkt, mét etiket en dop. In 2021 heeft het bedrijf bovendien als eerste ter wereld een stapelbare petjerrycan van 10 liter met geïntegreerd pethandvat geproduceerd en op de markt gebracht.

Geku Plastik op zijn beurt is actief in de chemiemarkt en levert aan klanten doorheen heel Duitsland. Door de overname van beide bedrijven krijgt HPI Group toegang tot een uiterst brede waaier aan sectoren waarin het verder kan uitbreiden.

Harkema deed een beroep op Marktlink Fusies & Overnames om hem te begeleiden en te zoeken naar de juiste overnamekandidaten. Marktlink verwoordt het als volgt: “Vijf jaar geleden stippelden we samen met Paul een actieve buy-and-buildstrategie uit in de kunststofindustrie. De food- en desinfectiemarkt draait beter dan ooit in deze economisch onzekere tijden veroorzaakt door het coronavirus. Via deze twee nieuwe transacties slagen we erin de risico’s op de markt te spreiden. Deze aankoop voor HPI Group is kortom een weloverwogen actie.”

Moulding Industries wordt HPI Group
Enkele jaren geleden startte Harkema zijn nieuwe bedrijf Moulding Industries op na de overname van Packpower. Enkele overnames verder is Moulding Industries uitgegroeid tot een groep bedrijven in uiteenlopende marktsegmenten die kunststof produceren en daarbij gebruikmaken van verschillende technieken. Omdat een verdere internationalisering het doel is, heet de groep voortaan HPI Group.

Opdat de snel op elkaar volgende overnames goed zouden verlopen, werd het managementteam versterkt met personen die tientallen jaren ervaring in de kunststofproductie kunnen voorleggen. Naast de heer Harkema (CEO) bestaat het nieuwe managementteam uit René van der Pot (CFO) en Hans Lubbers (Managing Director).

“Meerdere fabrieken in deze industrie bij elkaar voegen en synergieën creëren bleek een succesformule. Elk bedrijf opereert onder de algemene noemer maar behoudt zijn eigen identiteit en directie. Boven op het kmo-karakter van elk bedrijf voegen we de kracht van de groep en het professionalisme toe”, aldus Harkema.

 

Magazine #13

New: Marktlink edition #13

View online