Eropartner Distribution en EDC Retail krijgen financiële impuls van Waterland Private Equity Investments

Home > Deals > Eropartner Distribution en EDC Retail krijgen financiële impuls van Waterland Private Equity Investments

Eropartner Distribution, een van de grootste Europese groothandels in erotiekproducten, en EDC Retail, vooral bekend van het merk EasyToys, willen versneld groeien en trekken hiervoor kapitaal aan van Waterland Private Equity Investments. Met deze financiële impuls willen de erotiekgiganten hun ambitie verwezenlijken om topdriespeler in Europa te worden. Ze hebben zelfs de ambitie om over enkele jaren wereldspeler te worden. Marktlink adviseerde de aandeelhouders van Eropartner Distribution bij hun zoektocht naar een investeerder om de gezamenlijk geformuleerde buy-and-buildstrategie te kunnen realiseren. Waterland Private Equity Investments bleek de ideale partner.

Groeigeld geeft startsein voor versnelde uitbreiding binnen de wereld van sexual wellness
Eric Idema begon zijn onderneming dertien jaar geleden vanaf een zolderkamertje. Voor deze oprichter en eigenaar van EDC Retail betekent deze deelname van de investeringsmaatschappij een enorme opsteker. “Ik ben trots op alle medewerkers van EDC Retail”, zegt Eric Idema. “Met zijn allen zijn we erin geslaagd een volwassen bedrijf neer te zetten. Met dit nieuwe kapitaal krijgen we nu de kans versneld te groeien.” Over het geïnvesteerde bedrag doet geen van beide partijen een mededeling.

Professionaliseren van sexual wellness
Idema kan zijn bedrijf nu versneld uitbouwen dankzij het internationale groeikapitaal en de industrie van sexual wellness verder professionaliseren. “Het is ons doel ervoor te zorgen dat er in het nachtkastje van elke Europeaan een seksspeeltje ligt. Bovendien beschouwen we het als onze educatieve taak om als sexual-wellness-specialist mensen meer te laten genieten van liefde en erotiek.”

Slagkracht vergroten
Het was investeerder Waterland Private Equity Investments zelf die EDC Retail en Eropartner Distribution benaderde. Dat leidde vervolgens tot een fusie van beide erotiekbedrijven. De aan boord gekomen investeerder levert niet alleen het groeikapitaal maar ook de kennis om de wereldwijde ambitie van Eropartner Distribution en EDC Retail te realiseren. Het is trouwens de eerste keer dat een gerenommeerde investeringsmaatschappij in de sector van sexual wellness stapt, althans in Nederland.

“Deze financiële injectie is een mooie eerste stap voor ons en voor het uiterst professionele Eropartner. We kunnen er niet alleen onze e-commerceplatformen mee vergroten, maar ook ons assortiment uitbreiden met nieuwe producten. Bovendien kunnen we elkaar aanvullen en versterken door onze kennis samen te voegen”, aldus Idema. Gezamenlijk zijn EDC Retail en Eropartner een topdriespeler in Europa.

“Wereldwijd neemt de algemene aanvaarding van sexual-wellnessproducten toe. Binnen deze sterk groeiende maar relatief onbekende sector onder investeerders biedt het samengaan van EDC Retail, Eropartner Distribution en Waterland Private Equity Investments dan ook enorme groeimogelijkheden. Op korte en middellange termijn verwachten we binnen deze groeimarkt een enorme golf aan overnames”, voegt Tim van der Meer toe namens Marktlink.

Fundamenteel groeiende markt
De investeringsmaatschappij koos voor het Nederlandse EDC Retail en voor CEO Eric Idema omwille van het ‘ambitieuze managementteam’. Dat het een ‘fundamenteel groeiende markt betreft die steeds meer uit de taboesfeer komt’ was een tweede beweegreden. Sexual wellness krijgt bovendien een steeds grotere medische relevantie. “Een betere seksuele gezondheid draagt inderdaad bij aan een betere algemene gezondheid”, aldus investeerder Waterland Private Equity Investments.

Over Eropartner Distribution
Eropartner Distribution is een van Europa’s grootste groothandels. Deze internationale distributeur van erotische speeltjes levert aan erotische shops en andere retailers. Het bedrijf werd in 2004 opgericht, is gevestigd in het Noord-Hollandse Zwaagdijk, heeft een veertigtal medewerkers in dienst en draaide in 2020 een omzet van ongeveer veertig miljoen euro.

Over EDC Retail
EDC Retail is Europees marktleider op het vlak van erotische producten. Het bedrijf uit Veendam brengt onder meer het merk EasyToys op de markt en levert aan winkels en particulieren. EasyToys.nl bereikt als grootste webshop van Nederland en België meer dan 100.000 bezoekers per dag met een aanbod van meer dan 14.000 erotische artikelen. EDC Retail beschikt bovendien over nog meerdere webshops en produceert verschillende eigen merken. Als groothandel levert het wereldwijd aan andere webshops, distributeurs en retailers. Eric Idema richtte EDC Retail op in 2007. Midden 2019 nam het bedrijf het Duitse erotiekconcern Beate Uhse over, onder meer bekend van Pabo.nl. EDC Retail heeft tweehonderd medewerkers in dienst en realiseerde in 2020 een omzet van 65 miljoen euro.

 

Magazine #13

New: Marktlink edition #13

View online