Marktlink Fusies & Overnames

Absolent Group neemt Tessu Systems over en verstevigt marktpositie in grootkeukenventilatie

Home > Deals > Absolent Group neemt Tessu Systems over en verstevigt marktpositie in grootkeukenventilatie

Tessu Systems, Nederlands marktleider in grootkeukenventilatie, is nu onderdeel van de Zweedse Absolent Group. Deze beursgenoteerde groep omvat verschillende bedrijven actief op het vlak van luchtfiltratie. Het nieuws werd vandaag bekendgemaakt door overnamebemiddelaar Marktlink die de transactie in goede banen heeft geleid. Door de overname van Tessu Systems verstevigt Absolent Group zijn positie in het grootkeukensegment.

Frank Berghuis richtte Tessu Systems op in 2006, in 2007 traden John van Wezep en Jeroen Berghuis toe als aandeelhouders. Samen slaagden ze erin de onderneming te laten uitgroeien tot marktleider in ventilatiesystemen voor grootkeukens. In 2019 telde het bedrijf ongeveer twintig werknemers en had het een omzet van ruim 7 miljoen euro. Het bedrijf weet zich van zijn concurrenten te onderscheiden door zijn totaalaanpak. Het biedt snelle, vakkundige en geïntegreerde oplossingen aan, gerealiseerd door één bedrijf.

Tessu Systems beschikt over een solide basis en heeft internationale groeiambities. In zijn zoektocht naar een geschikte partner om die ambities in te vullen klopte het bedrijf aan bij Marktlink. Dat leidde uiteindelijk tot de overname door Absolent Group. Frank Berghuis zet een stap terug terwijl de dagelijkse leiding in handen komt van Jeroen Berghuis en John van Wezep. Frank Berghuis verwoordt het als volgt: “Nu Tessu Systems veertien jaar bestaat, is het bedrijf klaar om door te groeien. We zijn blij voor onze werknemers en klanten dat we kunnen aansluiten bij Absolent Group en profiteren van hun kennis en netwerk. Vanaf nu kunnen we gezamenlijk onze internationale groeiambities verwezenlijken. We hebben er alle vertrouwen in.”

Marktlink: “In de afgelopen jaren hebben Frank en Jeroen Berghuis en John van Wezep een goed renderend en solide bedrijf opgebouwd. Tessu bedient als marktleider in grootkeukenventilatie het midden- en hoge segment in de Nederlandse horeca en beschikt over een slim businessmodel. Dat de onderneming ondanks corona toch nog winst maakt, is daar het overtuigende bewijs van.”

Wereldmarktleiderschap als ambitie
Absolent Group opereert wereldwijd en beschikt over verschillende dochterbedrijven die innovatieve luchtfiltratiesystemen ontwikkelen voor uiteenlopende sectoren. Om zijn marktaandeel uit te breiden zet de groep niet alleen in op autonome groei, maar ook op overnames. In 2019 werden er al zeven bedrijven overgenomen. Daarvan is het Finse bedrijf Jeven Global Oy als enige actief in het grootkeukensegment. Door de overname van Tessu kunnen de bedrijven nu profiteren van elkaars kennis.

“Het verheugt ons dat Tessu lid wordt van de Absolent-familie en we kijken uit naar de synergie die we vanaf nu samen kunnen realiseren”, zegt Axel Berntsson, CEO van Absolent Group. “Tessu is marktleider in Nederland en presteert dankzij zijn betrokken werknemers uitzonderlijk goed. Anderhalf jaar geleden hebben we Jeven en Interzon grootkeukenventilatie aan onze groep toegevoegd, in het kader van een strategisch groeiplatform. De ervaring tot nu toont aan dat het besluit om in deze sector actief te worden om uiteindelijk te willen uitgroeien tot wereldmarktleider de enige goede was.”

Marktlink heeft de overname van Tessu Systems bemiddeld. Tessu behoudt zijn eigen mensen en blijft als zelfstandig bedrijf actief binnen Absolent Group. Op die manier blijft het familiale karakter van de onderneming behouden.

Magazine #13

New: Marktlink edition #13

View online