U wilt uw bedrijf van de hand doen, maar aan wie? Een directe concurrent lijkt voor de hand te liggen. Die is vertrouwd met uw sector en doelgroep, deelt uw knowhow en kent uw onderneming. Als koper versterkt hij zijn concurrentiepositie. Kinkt heel logisch, maar is het ook de verstandigste optie? Marktlink onderzoekt het voor u.

Potentiële overnemers

Waarom zou u niet verder kijken, zelfs over de grenzen heen? Misschien kan een buitenlandse partij nieuwe expertise bijbrengen of helpen met het internationaliseren van de bedrijfsactiviteiten. Complementaire bedrijven op zoek naar synergievoordelen zijn dan weer soms bereid om meer te bieden. En voor investeerders met ervaring in uw vakgebied kan uw bedrijf een meerwaarde betekenen voor hun portfolio. Voordelig voor u en ook goed voor de continuïteit van uw onderneming.

Marktlink Mergers & Acquisitions

Een opbod loont

Het is altijd fijn om vast te stellen dat uw jarenlange harde werk om een succesvolle onderneming op te bouwen een vervolg krijgt. Met dat doel voor ogen doet u er goed aan meerdere partijen te benaderen, elk met hun eigen nuttige expertise en kennis. Bijkomend voordeel: de geïnteresseerden zullen mogelijk tegen elkaar opbieden, met positieve gevolgen voor het financiële plaatje. Wanneer u samen met uw overnameadviseur een longlist opstelt, kunt u verschillende partijen benaderen en bekijken met wie u de beste klik hebt. Die komen dan op de shortlist van kandidaat-overnemers.

Uw wensen primeren

De uiteindelijke keuze zal sterk afhangen van uw persoonlijke prioriteiten. Verkoopt u het gehele bedrijf, of liever een meerderheids- of minderheidsaandeel? Het antwoord op die vraag bepaalt voor een deel met wie u de deal sluit. Zo kunnen potentiële kopers enkel geïnteresseerd zijn in een meerderheidsbelang, terwijl dit voor u niet haalbaar is. Het spreekt ook vanzelf dat u specifieke eisen vooropstelt, zodat het profiel van de koper goed aansluit bij de onderneming en uzelf.

Besluit

De overdrachtssom en de voortzetting van uw bedrijf vormen de belangrijkste aandachtspunten bij de verkoop van uw onderneming. Spreek daarom meerdere potentiële kopers aan en bekijk wie de beste partij is.

Meer weten?

Overweegt u om uw bedrijf te verkopen wenst u te overleggen met een overnamespecialist? Neem dan nu contact met ons op. Wij bekijken samen met u alle mogelijke opties.