We beleven een zelden geziene pandemie, maar wat de bedrijfsovernames betreft lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Dus rijst de vraag of de coronacrisis eigenlijk wel een impact heeft. Partner Tom Beltman van Marktlink denkt van wel. Volgens hem kunnen mensen in crisistijden beter omgaan met onverwachte wendingen.

Het oude vs. nieuwe normaal

“Een onderneming is een dynamisch gegeven”, stelt Beltman. “En een overnametraject vraagt tijd. Ondertussen lopen er altijd dingen anders dan gepland. De resultaten vallen tegen, een veelbelovend order wordt uitgesteld, de bank komt met onverwachte eisen op de proppen…”

Hij vervolgt: “Hoewel dat eigenlijk evident lijkt, lieten mensen in het ‘oude normaal’ zich hierdoor toch verrassen. De voorbije maanden waren evenwel zeer onvoorspelbaar en precies daardoor kunnen we in het ‘nieuwe normaal’ beter omgaan met onvoorziene omstandigheden.”

Goede toolkit

“We stellen in de praktijk vast dat de partijen in een overnametraject meer flexibiliteit aan de dag leggen en elkaar makkelijker vinden”, aldus Beltman. “Een voorbeeld. Bij Marktlink startten we nog voor de aanvang van de coronacrisis een overnametraject. De ondernemer was niet gewonnen voor een earn-out. Toen bleek dat – ook omwille van corona –  alle voorstellen een earn-out omvatten, ging hij er alsnog mee akkoord. We merken ook dat kopers de impact van de corona-effecten begrijpen. Er lopen minder deals op stuk.”

Volgens Beltman is een goede ‘toolkit’ momenteel een absolute must. “Verrassingen zijn er altijd, al dan niet gelinkt aan corona. Maar in crisistijden komen partijen vlotter tot overeenstemming. Onze Marktlink Monitor toont aan dat dit zeker het geval is met een ervaren adviseur aan tafel, zoals die van Marktlink.”

Meer weten?

Is dit een geschikt moment om een onderneming te kopen of verkopen? Wenst u meer te vernemen over de impact van de coronacrisis op de overnamemarkt? Onze professionals geven graag een antwoord op al uw vragen. Aarzel dus niet om contact op te nemen.