Hebt u plannen om uw bedrijf te verkopen? Ga dan eerst even na of er binnen de organisatie niemand is met de ambitie, de interesse én de expertise om het roer over te nemen. Dat kan u namelijk heel wat tijd en energie besparen.

Wie is de ideale overnemer?

De eerste stap van het complexe verkoopproces is bepalen aan wie u de onderneming wilt overlaten. Zijn er misschien kandidaat-overnemers binnen de familie? Kiest u voor een concurrent, een lokale of internationale partij, of toch liever één of meerdere werknemers? Verkopen aan iemand binnen de onderneming verloopt doorgaans heel wat vlotter. Het is evident dat u dan wel mensen kiest met de nodige competenties en vaardigheden. Het gaat tenslotte om de toekomst van uw levenswerk.

Talent voor management

De medewerkers zullen als nieuwe eigenaars een volledig andere rol vervullen en zwaardere verantwoordelijkheden dragen. Indien u voorheen altijd als enige het management waarnam en de opdrachten binnenhaalde, zullen ze zich moeten waarmaken in een directiefunctie. Ze begeven zich op onbekend terrein waar commercieel talent en peoplemanagement absolute vereisten zijn.

Wat met de financiering?

U wilt een mooie prijs ontvangen voor uw onderneming. De kandidaat-kopers moeten wellicht op zoek naar kapitaal om de aankoop te financieren. Die deels tegenstrijdige belangen kunnen leiden tot ongemakkelijke situaties bij de onderhandelingen. Het is belangrijk dat u na afloop nog samen door een deur kunt. Daarom geven we 3 nuttige tips:

  1. Een businessplan schept duidelijkheid

Het is altijd een goed idee dat de medewerkers met overnameplannen een overnameadviseur aanspreken. Samen kunnen ze een degelijk onderbouwd businessplan met financiële prognose voor de nabije toekomst opstellen. Zo’n plan is handig bij de onderhandelingen met de eigenaar, maar ook met de bank of andere geldschieters.

  1. Zorg voor een onafhankelijke waardebepaling

Het bepalen van de overnamesom is altijd een delicate evenwichtsoefening. Laat daarom een onafhankelijke partij een onderzoek uitvoeren. Tegenover de kapitaalverstrekkers gebruikt u dat rapport om de goodwill in de koopsom te onderbouwen.

  1. Wat met uw rol na de verkoop?

Maak duidelijke afspraken over wat uw rol in de onderneming zal zijn na het afsluiten van de verkoop. Een geleidelijke overdracht van de verantwoordelijkheden, waarbij u als vorige eigenaar coacht en begeleidt, verdient vaak de voorkleur. Een andere formule is dat u optreedt als medefinancier (van een deel van het overnamebedrag als achtergestelde lening). Dan kan u in ruil een vorm van zeggenschap behouden.

Meer weten?

Wilt u meer vernemen over hoe u een bedrijfsovername het best benadert? Onze experts verstrekken u graag vrijblijvend advies.