Sommige ondernemers focussen vooral op de waardebepaling van hun bedrijf, wanneer ze een verkoop vooropstellen. Het inschakelen van een overnameadviseur om alles in goede banen te leiden, zien ze dan ook als een overbodige kost. Er bestaan nochtans volop argumenten om dit als een verstandige investering te beschouwen.

Een vak apart

Een bedrijfsovername is een complex proces, dat een specifieke expertise vraagt. Er komen ook emotionele aspecten bij kijken, want men moet de belangen van alle betrokkenen in overweging nemen. MBO-trajecten (overnames waarbij de eigenaar wordt uitgekocht door het huidige management of door familieleden) liggen bijvoorbeeld doorgaans heel gevoelig. Onenigheid met gewaardeerde werknemers of een familievete wilt u tegen elke prijs vermijden. De inbreng van een overnamespecialist kan hier al heel wat opleveren.

Selectie kandidaten

Uw bedrijf ‘in de etalage zetten’ en tegelijk de nodige discretie bewaren bij de verkoop is eveneens een delicate evenwichtsoefening. Dankzij zijn grote netwerk met kopers en verkopers kan de overnameadviseur de ideale match vinden, zowel zakelijk als persoonlijk. Op basis van zijn jarenlange ervaring selecteert hij de beste kandidaten en legt die aan u voor.

Unieke competenties

Het uitvoeren van het due-diligenceonderzoek, het opstellen van de intentieovereenkomst, het regelen van de financiering… De overnameadviseur beschikt over een aantal vaardigheden, die heel specifiek zijn voor zijn vakgebied. Hij kan tevens makkelijk een beroep doen op externe specialisten. Zo onderhouden de professionals van Marktlink nauwe contacten met een jurist, wat het verloop van bepaalde aspecten (zoals de intentieovereenkomst) versnelt.

Trajectbegeleiding

Aangezien de overnamespecialist het volledige overnameproces begeleidt en aanstuurt, kan hij waken over een vlekkeloze communicatie tussen alle partijen. Bij de onderhandelingen over de overeenkomst treedt hij onafhankelijk op om uw belangen optimaal te verdedigen.

Meer weten?

Wilt u graag kennismaken met één van onze overnameadviseurs en vernemen wat zij voor u kunnen betekenen? Aarzel niet om vrijblijvend contact op te nemen met Marktlink.