Bij een pre-exit verkoopt u uw bedrijf in fases. Aanvankelijk verkoopt u een deel van uw bedrijf, maar blijft u een minderheids- of meerderheidsbelang behouden. U spreekt hiervoor een periode af van meestal zo’n 4 tot 8 jaar waarin u aanblijft als bedrijfsleider, waarna het bedrijf volledig overgaat naar de nieuwe eigenaar of koper. Via een pre-exit stelt u een deel van uw vermogen veilig, maar blijft u nog betrokken bij de ontwikkeling en groei van uw bedrijf. Bovendien kan u de overname geleidelijk en gestructureerd laten verlopen en verkleint u de impact van de overname op personeel en klanten.

Bij een pre-exit richt u samen met de koper een nieuwe bv op die alle aandelen van uw bedrijf overneemt. Meestal neemt de koper op dat moment een meerderheidsbelang in de onderneming. Die betaalt bijvoorbeeld 70 procent van de aandelen: een vermogen dat vervolgens bij u terechtkomt. Verrekend met uw eigen inleg, stelt u meteen eigen vermogen veilig voor de toekomst.

Wanneer is een pre-exit interessant voor mij?

Een pre-exit is interessant als u uw bedrijf nog niet volledig wil verkopen, maar wel al wil voorsorteren. De meest voorkomende redenen daarvoor leest u hieronder:

U wilt minder gaan werken

Een pre-exit is de ideale oplossing wanneer u de pensioengerechtigde leeftijd nadert, of wanneer u minder wil werken. U blijft nog betrokken bij uw bedrijf, draagt nog bij aan de groei en verzekert de opvolging. U stelt zo meteen een deel van uw vermogen veilig, omdat de verkoop al in gang is gezet en u daardoor een deel van de verkoopwaarde ontvangt.

Risicospreiding

Via een pre-exit spreidt u de risico’s die ontstaan wanneer uw vermogen (bijna) volledig in uw bedrijf zit. De waarde van uw bedrijf kan namelijk schommelen en de markt kan een dip ervaren. Met een pre-exit stelt u meteen een deel van het vermogen veilig, zonder daarbij geld uit de onderneming te halen.

Aantrekken van ontbrekende kennis en kunde

Een pre-exit heeft ook het voordeel dat er een andere partij instapt die ontbrekende kennis en kunde meebrengt, boven op een eigen netwerk of eigen klanten. Dit draagt allemaal bij aan de groei van uw bedrijf en aan de waarde van uw onderneming. Het kan ook voorvallen dat u een pre-exit aangaat met een groter bedrijf in uw sector, om te consolideren en de toekomst veilig te stellen.

Groei

Een pre-exit is tegelijkertijd ook een kapitaalinjectie. Het extra vermogen dat de overname met zich meebrengt kan het bedrijf verder doen groeien. U hoeft in dit geval geen eigen vermogen te injecteren of investeringen op te halen.

De voordelen van een pre-exit

Een pre-exit is een verkoopstrategie met veel voordelen. U blijft betrokken bij uw onderneming en beslist alles zelf, wat zowel op zakelijk als persoonlijk vlak een geruststelling is. Voor een ondernemer biedt een pre-exit ook deze voordelen:

  • U blijft actief binnen uw bedrijf.

  • Uw personeel kan wennen aan de overname terwijl u bewaakt over hun welzijn.
  • U kan een deel van de bedrijfswaarde meteen verzilveren.
  • Het draagt bij aan de groei van uw bedrijf.
  • U injecteert (ontbrekende) kennis en kunde.
  • U spreidt mogelijke risico’s.
Is mijn bedrijf verkoopklaar?
Doe de test

Aan wie verkoop ik mijn bedrijf?

Bij het merendeel van de pre-exits is de overnemende partij een private equity fonds. Mogelijke kopers zijn ook individuen of andere bedrijven. Marktlink heeft een uitgebreid netwerk aan potentiële kopers voor een pre-exit: onze consultants zoeken actief buiten ons eigen netwerk. Heeft u zelf al een geschikte koper voor de pre-exit in gedachten? Dan helpen we u graag bij de benadering van deze partij(en).

Bij een pre-exit blijft u betrokken bij de onderneming: de juiste klik is belangrijk. Lees hieronder een praktijkvoorbeeld van een succesvolle pre-exit.

Bekijk hoe Marktlink Technicel hielp door via een pre-exit een strategische partner te vinden

Een pre-exit regelen via de specialist

Onze specialisten helpen u graag met uw pre-exit en vinden voor u de juiste overnamepartner. Door onze jarenlange ervaring en ruim netwerk weten we wat een succesvolle pre-exit nodig heeft. Maak een afspraak met een van onze specialisten als onze verkoopbegeleiding u interesseert.

Maak direct een afspraak met een specialist