Veel managers hebben na een tijdje de ambitie om een bedrijf over te nemen. Een overname via Management Buy-In (MBI) biedt hier mogelijkheden. Hier koopt een externe partij zoals een manager of een managementteam een ander bedrijf. Het is niet evident voor managers om zomaar (mede-)eigenaar van een bedrijf te worden: dit traject is niet altijd even eenvoudig. Marktlink ondersteunt ambitieuze managers bij alles wat bij een Management Buy-In komt kijken, zodoende hun toekomstvisie waar te maken.

Wat is management Buy-In (MBI)?

Bij een Management Buy-In neemt een externe manager een bedrijf over zonder eerder betrokken te zijn geweest bij dit bedrijf. Het kan hier gaan om een ervaren manager, of een volledig managementteam. De nieuwe eigenaar vervangt dus het oude managementteam.

De juiste strategie voor een Management Buy-In is altijd afhankelijk van de situatie en wensen van de overnemer en het bedrijf ter overname.

  • De Management Buy-In kan in één keer plaatsvinden, wanneer de nieuwe eigenaar meteen de aandelen koopt.
  • Het kan ook stapsgewijs, wat inhoudt dat de nieuwe eigenaar de aandelen stelselmatig opkoopt. Wanneer de Management Buy-In in stapjes verloopt, kan het huidige managementteam voor een periode aanblijven en hoeft de koper niet meteen het volledige bedrag te betalen.
Onze experts staan u graag te woord
Neem direct contact op

Wanneer kiezen voor Management Buy-In?

Een Management Buy-In kan een logische stap zijn wanneer u bijvoorbeeld:

  • Een succesvol trackrecord heeft bij een onderneming in de kmo-sector.
  • Een (midden)managementfunctie bekleedt binnen een multinational.
  • Al jaren zelf een onderneming wil leiden.
  • Opgedane kennis en ervaring wil inzetten bij een overname.

Niet iedereen kan (mede-)eigenaar worden via een Management Buy-In. Een bedrijf succesvol besturen vraagt de nodige ervaring en kwaliteiten, naast het nodige kapitaal. Marktlink vindt dat deze zaken uw dromen of volgende carrièrestappen niet in weg mogen staan. Daarom helpen wij u bij dit traject en zorgen we ervoor dat u de juiste stappen onderneemt bij een Management Buy-In.

Het verschil tussen Management Buy-In en Management Buy-Out

Naast een Management Buy-In bestaat ook de bedrijfsovername via een Management Buy-Out. Beide trajecten verschillen echter enorm. Waar bij een Management Buy-In de overname gebeurt via externen, koopt bij een Management Buy-Out (een lid van) het huidige managementteam het bedrijf zelf.

Ontdek snel of u geschikt bent voor een Management Buy-In
Doe de test

Advies bij uw MBI overnametraject

Management Buy-In-transacties behoren tot onze kernactiviteiten. We begrijpen hoe dit traject in elkaar zit en waarop we moeten letten. Wanneer u zoekt naar een onderneming ter overname, begeleiden we u naar de juiste keuze. Samen bepalen we wat haalbaar is en wat voor onderneming het beste bij u en uw interesses past. Hierna benaderen we geschikte bedrijven, stellen we een financieringsconstructie op en begeleiden we u doorheen heel het acquisitieproject. Met deze aanpak garanderen we een soepele overname via een Management Buy-In.

De afgelopen jaren begeleidden we veel Management Buy-In-transacties: zo groeide ons netwerk met ervaringsdeskundigen. Managers die hun ambities waarmaakten en een eigen bedrijf leiden, kennen de valkuilen en succesfactoren.

We geven u graag in via deze ervaringsdeskundigen een goed beeld van het overnameproces. Daarnaast staan onze specialisten steeds klaar voor professioneel advies en persoonlijke begeleiding. Neem contact op voor meer informatie.