Vooraleer u uw onderneming kan verkopen, moet u een goed idee krijgen van de waarde. Marktlink lijst de factoren op die bijdragen tot het succes van uw onderneming… en dus ook een positieve impact hebben op de waarde.

Repeterende omzet

Veel geïnteresseerde kopers baseren zich op een schema met vier kwadranten om de waarde ondernemingen in te schatten. Twee aspecten zijn daarbij belangrijk: de recurrente omzet en de complexiteit. Ondernemingen die werken met abonnementen of licenties kunnen een constante groei voorleggen. In die context spreken we over een hoge repeterende omzet (ook wel: Annual of Monthly Recurring Revenu).

Complexiteit

Bedrijven die niet gekenmerkt worden door veel overheadfuncties, ingewikkelde logistiek of hardwaregerelateerde beperkingen hebben een lage complexiteit. Een typisch voorbeeld van een weinig complexe organisatie is een softwarebedrijf. Omdat het zijn product aanbiedt vanuit de cloud kent het geen logistieke processen, heeft het beperkte overheadkosten en hoeft het zich niet bezig te houden met langdurige implementaties. Door eenmalige opdrachten (zoals de software-implementatie) uit te besteden, bespaart het ook nog eens op overhead en kan het focussen op sales en development.

  • More met Moore

De ‘wet van Moore’ verklaart het succes van veel IT-bedrijven. Die wet stelt dat dankzij de technologische evolutie het aantal componenten per chip wereldwijd om de twee jaar verdubbelt, terwijl de productiekosten per chip dalen.

Sticky business

Softwarehuizen die maatwerk ontwikkelen hebben een hoge complexiteit, maar met de nodige repeterende omzet kunnen ook zij investeerders verleiden. Die omzet kunnen ze realiseren dankzij klanten die ‘blijven plakken’. Men heeft het in dit verband soms over de ‘stickiness’ van een business.

Wat is uw businessmodel?

De combinatie van hoge complexiteit en weinig repeterende omzet, maar ook van lage complexiteit en weinig repeterende omzet is allesbehalve hoopgevend om een bevredigende verkoop te verwezenlijken. Denk maar aan de vele modeboetieks en speelgoedwinkels die recent uit het straatbeeld verdwenen. Dat is te wijten aan de (te) hoge complexiteit van het retail-businessmodel in de moderne (internet)economie.

Meer weten?

Wilt u weten wat voor u het meest geschikt is, een aandelentransactie of een activa-passivatransactie? Neem dan vrijblijvend contact op. Onze adviseurs helpen u de juiste keuze te maken.