Het sterk groeiende Amsterdamse handelshuis ACT Commodities (ACT), met vestigingen in Amsterdam en New York en Shanghai, heeft een minderheidsbelang verkocht aan de Londense investeringsmaatschappij Three Hills Capital Partners (THCP). Exacte details van de deal worden niet bekendgemaakt, oprichters Bram Bastiaansen en Jaap Janssen geven aan dat het gaat om een investering van ‘minstens 60 miljoen euro’.

ACT is in 2009 opgericht als handelshuis en market maker in environmental products zoals CO2-emissierechten en groencertificaten. Het bedrijf is daarbij de verbindende schakel tussen kopers en verkopers van deze verhandelbare producten. De groei die ACT heeft doorgemaakt is explosief. Inmiddels handelt de onderneming in circa 40 producten op een groot aantal markten in Europa en de VS. ACT verwacht dit jaar een omzet van meer dan één miljard euro te realiseren, vier keer zoveel als in 2015.

De oprichters van ACT hebben Marktlink ingeschakeld als M&A adviseur in de zoektocht naar een kapitaalkrachtige financiële partner. Na gesprekken met diverse Europese en Angelsaksische private-equityfirma’s hebben de oprichters uiteindelijk gekozen voor de verkoop van een minderheidsbelang aan THCP, een private-equityfirma met ruim 1 miljard euro onder beheer. Bastiaansen en Janssen zien met THCP een kapitaalkrachtige partner toetreden met jonge, ondernemende mensen aan het roer. De mentaliteit en ambitie van THCP past volgens de oprichters goed bij de cultuur en toekomstvisie van ACT. De toetreding van een negental managers als aandeelhouder onderschrijft het vertrouwen dat heerst binnen de onderneming.

De oprichters zijn geen onbekenden in de private-equitywereld en hakten al eerder met dit bijltje. In 2011 verkocht ACT onder begeleiding van Marktlink een minderheidsbelang aan een andere, kleinere investeringsmaatschappij. Nu, bijna drie jaar na de uitkoop van deze investeerder in 2015, haalt ACT een internationaal georiënteerde private-equityfirma aan boord.

Het doel is om gezamenlijk de onderneming verder te brengen naar een volgend niveau. Met de toetreding van de Londense partner en het management is de ambitie om binnen een aantal jaren te groeien naar 350 medewerkers en één of twee extra kantoren te openen.

Jaap Janssen (oprichter van ACT): ‘Dit is de tweede keer dat het team van Marktlink ons naar volle tevredenheid heeft begeleid bij het aantrekken van een investeerder. De mannen van Marktlink verstaan niet alleen hun vak, ze weten een belangrijk en spannend traject als dit ook plezierig te maken.’

Filter