In de serie Ready Set Grow nemen wij u mee de startblokken in. De race naar het buitenland. Waar u allemaal rekening mee moet houden bij ondernemen in het buitenland, leest u in het eerste artikel: Ready to grow. Nu zoomen we in op één van de meest voorkomende aankoopstrategieën voor bedrijfsovername in het buitenland: de buy-and-buildstrategie.

Bedrijfsovername in het buitenland

Internationale transacties zijn steeds meer de regel dan uitzondering. Bij ongeveer 70% van de deals die wij sluiten, benaderen wij óók internationale partijen. Kiest u ervoor om over de grenzen te ondernemen, dan is het belangrijk u goed te verdiepen in het betreffende land. Denk bijvoorbeeld aan lokale wetten en regelgeving en cultuurverschillen, maar zorg ook dat u op de hoogte bent van macro-economische trends en ontwikkelingen. Een goede oriëntatie vormt de basis: bent u klaar voor het buitenlands avontuur?

Buy-and-build

De buy-and-buildstrategie is een veel voorkomende manier om internationale groei te realiseren. Deze strategie kenmerkt zich door het laten groeien van uw eigen bedrijf door één of meerdere andere bedrijven over te nemen. Hierbij gaan we uit van een toekomstige samenwerking waar alle betrokken partijen beter van worden. Het levert idealiter een nieuw bedrijf op dat sterker, veelzijdiger en winstgevender wordt.

Nieuwe afzetmarkt en lokale marktkennis

Buy-and-build geeft u in één keer toegang tot een nieuwe afzetmarkt waardoor u zelf niet vanaf de grond af een nieuw bedrijf in het buitenland hoeft op te starten. Met de overname van een bestaand bedrijf haalt u gelijk lokale marktkennis in huis, kunt u profiteren van het bestaande klantenbestand en doet u uw voordeel met de reeds opgebouwde identiteit en naamsbekendheid. Dat stelt u in de gelegenheid om de dagelijkse bedrijfsvoering relatief snel voort te zetten.

Aandachtspunten bij een internationaal buy-and-buildtraject

Voor u als ondernemer is het interessant om internationale groei door buy-and-build te overwegen wanneer uw bedrijf een schaalbaar businessmodel heeft, actief is in een gefragmenteerde sector of al enige jaren stabiel draait. Potentiële bedrijven ter overname moeten matchen met uw bedrijfscultuur om de buy-and-buildstrategie tot een succes te maken. Bovendien is het goed te beseffen dat er culturele verschillen per land zijn. Kennisnemen van en handelen naar deze verschillen verhogen uw kans op een mooie internationale transactie.

Marktlink helpt u bij het bepalen van de juiste strategie

Of u nou bewust kiest voor internationale groei of het komt toevallig op uw pad, bij Marktlink bent u aan het juiste adres voor een optimale begeleiding gedurende het hele proces. Wij kennen de internationale markt, hebben dankzij onze actieve en prominente rol in de Geneva Capital Group toegang tot lokale netwerken en wij beschikken over een database met meer dan 60.000 actieve kopers en verkopers. Met negen vestigingen in vijf Europese landen hebben wij overal M&A-specialisten die de taal spreken, de cultuur kennen en in contact staan met veel verschillende internationale investeringspartijen en bedrijven in de fiscale/juridische dienstverlening.

Bij Marktlink steken wij veel tijd in het in kaart brengen van de markt en het onderhouden van contacten met ondernemers. Door onze persoonlijke betrokkenheid, ook buiten het overnameproces, presenteren wij altijd partijen die u wellicht zelf nog niet in het vizier heeft. Onze betrokken en professionele M&A-specialisten staan naast u tijdens het hele proces. Samen met u realiseren wij uw internationale groeiambities.

Go and grow

Nu u zich goed georiënteerd heeft en concreet weet wat voor bedrijf u wilt overnemen, is het zaak om over de financiering na te denken. Tegenwoordig is het niet meer zo makkelijk om financiering via de bank te realiseren, maar daar staat tegenover dat investeringspartijen erg geïnteresseerd zijn in internationale bedrijfsovername. En zo zijn er nog meer financieringsmogelijkheden die wij u graag toelichten. In het laatste deel van deze serie laten wij u zien wat de mogelijkheden zijn om uw internationale groeiambities ook financieel rond te krijgen.

Wilt u de eerste zijn die het volgende artikel kan lezen?

In het volgende artikel gaan we verder in op groeien in het buitenland. Van ‘Ready’ naar ‘Set to grow’. Zo zullen we het gaan hebben over financieringsvormen en zelfs over aankoop strategieën. Wilt u de eerste zijn die dit artikel kan lezen? Vul uw email adres in om als eerste op de hoogte te zijn.