Goed voorbereid verkopen of overdragen aan de volgende generatie

Je bedrijf verkopen of overdragen aan de volgende generatie was hét thema van het Ondernemersdiner in Mechelen. Overnamespecialist Marktlink en ABN AMRO Private Banking brengen op dit initiatief ondernemers samen om ervaringen uit te wisselen, maar geven tijdens het exclusieve ondernemersdiner ook praktische tips over verkoop of overdracht, de zoektocht naar nieuwe investeringen en vermogensplanning.

Dat het thema leeft bij ondernemers, weet Filip Mariën, managing partner van Marktlink België, maar al te goed: “Het is een niet onbelangrijk thema voor ondernemers, vandaar dat wij het essentieel vinden om ervaringen te delen, aan tafel, maar ook met enkele getuigenissen. Ik merk nog altijd heel veel ambitie en goesting om te ondernemen. Maar ondernemers zijn ook op zoek naar andere ondernemers om de krachten te bundelen om de uitdagingen aan te kunnen.”

Dirk Denies, Tax Manager / Senior Wealth Planner bij ABN AMRO Private Banking België, had een goed advies voor de aanwezige ondernemers: “Begin op tijd en neem uw tijd bij een verkoop en/of overdracht van uw bedrijf.”

Tot slot liet moderator Hanne Decoutere nog twee getuigen uit de Mechelse regio aan het woord over hun succesvolle traject met Marktlink België.

Marijn Van Benthem liet 3D Investors toe in Consulta, zijn groothandel in cosmetische producten in Mechelen, nadat hij zelf benaderd werd in het najaar van 2020. “Het was eerder dan ik had verwacht, maar een crisis is ook een opportuniteit om maatregelen te nemen. Het hele traject nam een klein jaar in beslag, maar het was wel een intensief jaar. Zo’n overnametraject is echt zeer intensief.”

Je goed en tijdig laten begeleiden is cruciaal gedurende zo’n intensief proces, dat weet ook Harry Van Hoof, die als tweede generatie het familiebedrijf Foster Fast Food verkocht. “Toen een Nederlandse sectorgenoot interesse toonde, kwam ik ook in contact met Filip Mariën. Marktlink heeft me echt goed geholpen om stappen te doorlopen, want je staat er soms zelf niet bij stil. De dagelijkse activiteiten blijven namelijk doorlopen, terwijl je een belangrijk traject volgt. Het is belangrijk om je te laten begeleiden, maar ook intern moet je de juiste mensen rondom jou verzamelen.”

Opvallend genoeg is er voor beiden niet veel veranderd na de overname. Zowel Marijn Van Benthem als Harry Van Hoof zijn nog actief in het bedrijf. “Er is eigenlijk niks veranderd, alleen heb ik nu ook een baas waaraan ik verantwoording moet afleggen. Nu zorg ik dus voor een maandelijkse rapportering en ben ik nog de ceo van het bedrijf”, aldus Harry Van Hoof.

“Als je zelf geen ervaring hebt in overnames, kan je zelf het traject niet afhandelen en afleggen”, besluit Marijn Van Benthem. “Ik had namelijk nooit gedacht dat mijn bedrijf zoveel waard was. De prijs is één ding, maar de voorwaarden zijn minstens zo belangrijk.”

Over Marktlink

Als overnamespecialist staat Marktlink bedrijven en ondernemers in bedrijfsoverdrachten bij, hetzij bij het kopen of het verkopen van een bedrijf. Marktlink is inmiddels actief in België en buurlanden. Met meer dan 1000 afgeronde deals mag deze onderneming zich met recht de M&A-specialist van de Benelux noemen. Het van origine Nederlandse bedrijf ondersteunt ondernemers in bedrijfsovernames en -fusies op basis van diepgaande kennis van de markt en een persoonlijke benadering. Met Antwerpen als uitvalsbasis is Marktlink sedert 2019 actief op de Belgische KMO-markt met een aantal succesvolle overname-operaties die ieder jaar toeneemt. Met de nieuwe team-uitbreiding is het de ambitie van Marktlink om ook in de nabije toekomst nog meer mooie deals te kunnen sluiten.