Er is veel beweging geweest in de fintech-markt. Bedrijven gingen van wonderkind naar paria toen de huidige crises toesloegen en dit de eerste investeerders hun keuzes deed heroverwegen. Maar er zit inhoud in de sector. Innovatie en creativiteit zijn thema’s met veel potentieel voor duurzame groei. M&A-strategieën zijn de sleutel tot dit potentieel.

Direct aan de slag

De opkomende markt voor fintech was vrij uniek. De start-up mentaliteit, innovatie en een nieuwe generatie ondernemers maakten het een Eldorado voor investeerders, lang voordat de pandemie deze industrie nog een extra krachtige boost gaf. Kapitaal vloog mensen met een visie om het financiële landschap opnieuw uit te vinden en de drive om diensten en gebruikerservaringen te moderniseren om de oren. Het voelde bijna alsof de relatief kleine fintech-tijd de Europese financiële sector de 21e eeuw binnen heeft geloodst. De wendbaarheid, disruptieve aanpak en lean structuren van fintech-bedrijven stelden hen in staat om relevante oplossingen te ontwikkelen en sneller te reageren in een markt waar grote spelers overheersden. Voor het brede publiek herdefinieerden nieuwe fintech-oplossingen de interactie van mensen met financiën of maakten ze de toegang tot nieuwe diensten mogelijk.

Geen trend blijft voor eeuwig

Ogenschijnlijk onuitputtelijk beleggerskapitaal trok meer bedrijven aan, vooral omdat de belangrijkste KPI groei was, niet winstgevendheid. Het was dus slechts een kwestie van tijd voordat beleggers naar hun rendement begonnen te vragen. De recente geopolitieke crises en het pessimisme over het economische klimaat maakte geld duurder en zorgden ervoor dat beleggers de KPI en hun aandelen in niet-duurzame bedrijfsmodellen heroverwogen. Bovendien zorgen sommige fintech-diensten voor zorgen over privacy en veiligheid. De strenge EU-wetgeving stelt ook een grens aan het realiseren en daarmee monetariseren van innovatie.

Het is misschien overdreven om te beweren dat dit het moment was waarop de zeepbel barstte, maar deze is zeker flink leeggelopen toen de beleggers naar de winstgevendheid van de bedrijven begonnen te kijken. Zelfs bekende fintechbedrijven moesten hun personeel inkrimpen; tot wel 25%. Uit inventarisatie van deze branche bleek dat er veel bedrijven waren met hetzelfde innovatieve product, maar deze niet verkochten of geen winstgevende verkooppropositie hadden. Creatieve mensen zijn niet per se de beste verkopers. Innovatie op zichzelf hoeft geen duurzaam businessmodel te zijn. Borys Storck, partner bij Marktlink Düsseldorf, heeft een vrij pragmatische blik op de vooruitzichten van fintech. Hij constateert dat we terug gaan naar traditionele beleggingswaarden. “Beleggers moeten begrijpen hoe fintech geld verdient. Innovatie en visie zijn niet genoeg. Men moet het product ook verkopen.”

De markt zal het uitwijzen

Voor de recente macro-economische ontwikkelingen waren beleggers op zoek naar bedrijven. Nu de rollen zijn omgedraaid, moeten de bedrijven kapitaal zoeken. Als gevolg hiervan wordt de industrie geconfronteerd met de noodzaak om voor het eerst te consolideren. Er zijn veel kleine bedrijven die op zoek zijn naar mogelijkheden om te groeien. De bedrijven met een meer generiek product zullen fuseren om te groeien of fuseren met een bedrijf met een ander portfolio om een bredere service te bieden. Daardoor zijn bedrijven met een duurzamer businessmodel zijn zeer aantrekkelijk voor grotere spelers, om kennis en talent toe te voegen aan hun diensten. Bedrijven moeten in ieder geval de stap zetten van een nerdy start-up naar een winstgevend bedrijf. De komende jaren zullen uitwijzen welke bedrijven autonome groei realiseren en welke bedrijven M&A-strategieën toepassen om de markt te domineren – size matters, uiteindelijk.

Grote en kleine kansen

Bedrijven met een duurzamer businessmodel zijn zeer aantrekkelijk voor grotere spelers om kennis en talent toe te voegen aan hun diensten. Grote spelers missen soms precies wat fintechbedrijven definieert: wendbaarheid en zeer specifieke kennis om de digitale mogelijkheden om te zetten in felbegeerde producten. Ook kunnen trendy jonge deuren openen voor een jongere doelgroep. Fintech is dus nog steeds erg interessant voor beleggers, zij het om andere redenen dan voorheen.

M&A als nieuw begin

Kortom, fusies en overnames zijn niet alleen een noodzaak in de fintechsector, maar het is ook een tweede stap om duurzame groei te realiseren; omdat innovatie en ondernemerschap elkaar ontmoeten. Een adviesbureau als Marktlink is de perfecte tolk tussen die partijen omdat het netwerk van meer dan 120 consultants specifieke en diepgaande kennis van de financiële sector biedt om passie voor innovatie en creativiteit te verbinden met de zakelijke kant. Deze expertise kan het groeipotentieel van deze nog jonge sector ontsluiten.

Lees meer over Marktlink’s visie op M&A in de fintech sector

Stel direct uw vraag!

Contact opnemen