Belgen nemen vaker Nederlanders over dan omgekeerd. Marktlink wil dan ook graag nog meer Belgische en Nederlandse kmo’s en investeerders aansporen om over de landsgrenzen te kijken. “Ons netwerk en lokale overname-expertise brengt Belgische en Nederlandse ondernemers bij elkaar, laat hen van elkaar leren en opent een grotere markt. We merken vaak heel veel complementariteit in beide landen. Het is dus zeker de moeite waard om eens over de grens te kijken,” aldus Filip Mariën, partner en kantoorleider van Marktlink Antwerpen.
Pieter Janssens uit Herentals heeft met zijn bedrijf Intracto Group in een jaar tijd vijf Nederlandse bedrijven overgenomen. Uit cijfers van Mergermarket, een specialist in fusies en overnames, blijkt bovendien dat Belgische bedrijven veel vaker Nederlandse bedrijven overnemen dan omgekeerd.
Belgische bedrijven nemen in de eerste plaats firma’s uit eigen land over. Vorig jaar hebben Belgische firma is hier bijvoorbeeld 160 sectorgenoten overgekocht. Maar in het lijstje met overnames uit het buitenland staat Nederland met stip op één. In 2019 hebben Belgische bedrijven 38 Nederlandse sectorgenoten overgenomen, terwijl Nederlandse firma’s ‘slechts’ 26 keer een Belgisch bedrijf hebben ingelijfd. Hoe komt dat?
“Voor Belgische bedrijven is de Nederlandse markt groot. Voor Nederlandse bedrijven is de Belgische markt eerder klein,” zegt Filip Mariën van Marktlink, een Antwerps bedrijf dat gespecialiseerd is in overnames tussen Belgische en Nederlandse kmo’s. “Vlaamse bedrijven nieuwe vaker Nederlandse bedrijven over dan bijvoorbeeld Franse of Duitse, omdat de taal verschil met Nederland heel klein is. Nederlandse bedrijven nemen vaak Duitse firma’s over, op de markt in Duitsland groter is en omdat Duits niet veel verschilt van Nederlands.”
Kempense overnamekampioen
De Belgische kampioenen in de overname van Nederlandse bedrijven is Intracto Group. Dat bedrijf uit Herentals is begonnen als websitebouwer en is uitgegroeid tot een digitaal bedrijf dat onder meer advies geeft over marketing, communicatie en technologie.
“wij hebben sinds november 2018 vijf Nederlandse bedrijven overgenomen,” zegt Pieter Janssens. “370 van onze 750 werknemers komen nu uit Nederland. We gaan dit jaar nog meer overnames in Nederland doen, zodat de Nederlanders de meerderheid van ons bedrijf zullen uitmaken.”
Intracto Group is marktleider in België. “in Nederland zijn we nu nummer 10, tegen het einde van dit jaar willen we nummer vijf zijn,” zegt Janssens. “Grote cultuurverschillen zijn er niet. De verschillen tussen pakweg Herentals en Brussel zijn even groot als die tussen Amsterdam en Brabant. Veel Amsterdammers zullen bijvoorbeeld opscheppen over de grootsheid van hun bedrijf, terwijl het in werkelijkheid niet zo speciaal is. Bij Brabanders is het dan weer omgekeerd.”
Geen salariswagen
De verloning is wel verschillend. “we willen de zelfde loonpakketten aanbieden,” zegt Janssens. “Maar in België nemen veel meer werknemers en salariswagen aan dan in Nederland, omdat de salariswagen in Nederland fiscaal minder interessant is. Nederlanders komen ook vaker met het openbaar vervoer naar hun job. En ze willen veel minder ver reizen naar het werk. We zoeken daar dus locaties in de buurt van een station.”
Het hoofdkantoor van de Intracto Group blijft in Herentals. Daar werken 200 mensen. De buitenlandse overname honger raakt niet gestild. “we willen dit jaar ook onze eerste stappen zetten in Duitsland of Denemarken,” zegt Janssens.
Bovenstaand artikel verscheen origineel bij de Gazet van Antwerpen. De bron vindt u hier.