Door te kiezen voor een pre-exit als overnamevorm, kunt u een gedeelte van uw bedrijfswaarde verkopen en pas later de rest van de hand doen. Op die manier kan het huidige management via een managementbuy-out de aandelen van u overnemen. Marktlink zet de voordelen van deze formule voor u op een rijtje.

1. Een vlotter verloop van de overname

Bij een MBO (managementbuy-out) als pre-exit kent het huidige management de onderneming, het businessmodel en de bedrijfsprocessen door en door. Dit vereenvoudigt en versnelt het overnametraject. Voor u als eigenaar verloopt het overdragen van de klantrelaties aan het zittend management eveneens vlotter.

Marktlink Mergers & Acquisitions

2. Een snellere afhandeling van het boekenonderzoek

Nog een voordeel van het feit dat het zittend management goed vertrouwd is met de onderneming, is dat het boekonderzoek doorgaans sneller kan doorlopen worden. Het management is al goed op de hoogte van de bedrijfsvoering en de administratie. De onderhandelingen over contracten kunnen dus sneller van start gaan, aangezien de relevante informatie al bekend is.

3. Eigenaar en management op dezelfde golflengte

U werkte als eigenaar enige tijd goed samen met het management en beide partijen zit op dezelfde golflengte. Iedereen heeft er belang bij snel tot een akkoord te komen en met vernieuwd elan werk te maken van de verdere groei. Dit kan vrij eenvoudig, aangezien er behalve de aandelenverhouding weinig veranderd is. Ook voor de medewerkers is het een geruststellende gedachte dat hetzelfde management aan het roer blijft staan.

4. U blijft actief in de onderneming

Hoewel een nieuwe (maar vertrouwde) partij de touwtjes in handen neemt, blijft u als eigenaar nog enige jaren actief – vaak in een adviserende rol. Samen met het management bouwt u de onderneming verder uit, zodat uw resterende aandelen kunnen stijgen in waarde.

5. De knowhow van de investeerder

Het zittend management beschikt meestal niet over de financiële slagkracht om de overname te financieren. Daarvoor kunt u een beroep doen op een investeringsmaatschappij, die een belang in de onderneming koopt als stap in het overnametraject. Vanaf dan plukt uw bedrijf de vruchten van de knowhow en expertise van de investeringsmaatschappij. Wanneer de vooropgestelde exithorizon bereikt is, kunt u de resterende aandelen dan wellicht met een mooi rendement verkopen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de pre-exit door managementbuy-out? Neem dan zeker vrijblijvend contact op met onze specialisten.